Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kurczak na różne okazje :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 920
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 920
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
Kurczaka umyj, osusz, natrzyj soląz zewnątrz i od wewnątrz, pozostaw na 1 godz w chlodym miejscu.
Farsz:2 łyżki masła utrzyj z jajkiem , wątróbkęoczyść z żyłek, opłucz i posiekaj . Połącz z masą jajeczną.Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bulkę.Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.Wyrób jednolitą dość gęstą masę(jesli jest za rzedka , dodaj trochę bułki tartej ).Na koniec połócz ją z posiekaną natką i 2 łyżkami bardzo zimnej wody .Skrzydelka kurczaka odetnij do pierwszego stawu , zawiąż nicią i przytwierdz do korpusu .Napełnij kurczka dość ściśle farszenem ,zaszyj . Nóżki złóż na krzyż i zwiąż nicią. W blasze rozpuść 2łyżki masła , wlej 2 łyżki wody , ułóż kurczaka , posmarój wierzch łyżką miękkiego masła. Piecz ok 1 godz.