Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak cytrynowy"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 78
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 138
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 78
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 138
Składniki
Cytryny sparz, wytrzyj do sucha, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plastry. Rozmaryn i tymianek opłucz, osusz.
Tuszkę kurczaka umyj, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.
Do środka tuszki włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj olejem.
Obłóż plasterkami cytryny i pozostałymi gałązkami ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut.
Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się zbytnio.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, pokrój w kostkę. Zrumień na maśle. Wymieszaj z oliwkami. Posyp suszonym rozmarynem oraz tymiankiem.
Podaj z kurczakiem.Źródło: Naj