Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kuleczki z ryżem na ostro"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 48
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6537
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 48
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6537
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, następnie zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy, aż ryż będzie miękki.
Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Połowę sera dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do ostudzonego ryżu dodajemy resztę żółtego sera, jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki, mielony biały ser, doprawiamy pieprzem, solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy ryżowej formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Usmażone kuleczki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki możemy podać z makaronem oraz sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 32 g. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł.Źródło: Rewia