Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna i chrupiąca kukurydza, której słodycz przełamują przyprawy - wszystko upieczone w piecu w zaledwie 25 minut.
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 67
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 124
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 67
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 124
Składniki
Na sam początek rozgrzejcie piekarnik do około 190oC-200oC. Masło powinno być miękkie, bo chcemy je przerobić na czosnkowe. Wyciskamy więc dwa solidne ząbki czosnku do masła, dodajemy porządną dawkę soli i mieszamy wszystko. Kukurydzę obieramy z liści i wąsów (tu zawsze następuje chwila zastanowienia, czy kukurydza pod liśćmi jest czysta czy trzeba ją jeszcze myć??? Na wszelki wypadek umyłam!) i każdą kolbę kładziemy na sporym kawałku folii aluminiowej. Tak dużym, aby można było swobodnie kolbę w całości zawinąć. Na kolby kukurydzy nakładamy gotowe masło czosnkowe, starając się je równomiernie rozprowadzić na górze kolby (w trakcie pieczenia rozpuści się i spłynie, więc nie ma sensu smarować całej kolby). Posypujemy ją także słodką zmieloną papryką i tymiankiem.
Tak przygotowaną kukurydzę zawijamy w folię, nie za ścisło, aby masło i przyprawy mogły po niej swobodnie spłynąć i zabezpieczamy końce folii zawijając je, tak aby cenne smaki i aromaty nie wylały się do brytfanny. Kukurydzę w folii kładziemy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym (lub nawet bezpośrednio na blasze piekarnika) i pieczemy 25 minut w temperaturze 190C-200C. Po tym czasie kukurydza jest miękka i chrupiąca jednocześnie. Czosnek, tymianek i papryka przełamują jej naturalną słodycz i doskonale się z nią komponując. Na przyjęciu Izabeli goście bardzo docenili jej smak i nie brakowało takich, którzy brali dokładkę:)