Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kubańska kuchnia nie jest kuchną ostrych przypraw ale jest kuchnią cytrusów :) w sam raz do grillowania mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego :) Samo słowo "Mojo" pochodzi z wysp Kanaryjskich i Portugalskiej wyspy Madeira - oznaczało ono pierwotnie sos . (W obecnej kulturze masowej oznacza też styl i nastrój :) ) Z biegiem wieków i lat , hiszpańscy i portugalscy mieszkańcy kolonii (W tym Kuby) przejeli nazwy i nawyki , także dań i Marynat. Kubańska marynata na grilla Cuban Mojo (Kubańskie Mojo) jest jedyne w swoim rodzaju .
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Czosnek zgniatamy na pastę i mieszamy razem ze wszystkimi składnikami (może byc w malakserze na niskim biegu). Przygotowaną marynatę w zależności od rodzaju i wielkości kawałków mięsa wykorzystujemy do nacierania mięsa . W przypadku drobiu czas leżakowania wynosi od 20 minut do 4 godzin. W przypadku wieprzowiny i wołowiny czas leżakowania mięsa w marynacie wynosi od 4 do 12 godzin w chłodnym miejscu, Mięso grillujemy następnie na żarzących się węglach drzewnych lub drewnie , można dodać odrobinę wiórków z Yuki lub Agawy to doda specyficznego posmaku :) Gotowe mięsiwo z Grilla dobrze jest podać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami np. Szpinak, seler, papryka ...