Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Królik ze śliwkami"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 103
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6603
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 165
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1235
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5751
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 103
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6603
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 165
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1235
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5751
Składniki
Od sprawionego królika oddzielić udka. Warzywa umyć i pokroić. Tuszkę królika zrumienić w piekarniku. Zalać piwem i litrem wody, dodać warzywa i przyprawy. Gotować 2 godziny na małym ogniu.
Wyjąć królika, sos przecedzić przez sito i zostawić jeszcze na ogniu, by trochę odparował.
Śliwki namoczyć. Udka ponacinać, wysmarować od wewnątrz musztardą, pieprzem, solą, nadziać śliwkami. Zrumienić na patelni, piec w piekarniku 20 minut.
Do sosu wrzucić tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Polać nim mięso i podawać.
Jeśli mamy czas, królika można namoczyć przez kilka godzin w marynacie z piwa, soli, pieprzu i ziół. Przesiąknie ich smakami.
ok. 180 minŹródło: Twoje Imperium