Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso królika jest delikatne i lekkostrawne
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1366
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1366
Składniki
Tuszkę umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Kawałki królika natrzeć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Zamarynowane kawałki obsmażyć na mieszance masła i oliwy. Przełożyć do brytfanny.
Cebulę pokroić w piórka, usmażyć na tym samym tłuszczu, zalać winem i chwilę razem dusić. Powstałym sosem zalać królika, obłożyć gałązkami tymianku, brytfannę zamknąć lub przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 2 godziny, ostatnie 20 minut bez przykrycia.