Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam risotto, więc i dziś zagościło na moim stole. Cytryna zupełnie odmieniła danie - stało się świeże i orzeźwiające.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1022
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1180
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12013
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1022
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1180
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12013
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy - do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino nie wyparuje.
Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.
Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku. Gotowe!
Smacznego :)