Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z zielonego groszku z boczkiem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 61
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1674
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 61
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1674
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,20 zł
Cztery plasterki wędzonego boczku wysmażamy na chrupko, jeden kroimy w drobną kostkę i także wysmażamy na skwareczki.
Pokrojony w paseczki por lekko solimy i podsmażamy na łyżce masła. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do pora. Całość chwilę smażymy.
Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Wlewamy wodę.
Całość gotujemy do momentu, aż jarzyny zmiękną. Dorzucamy groszek zielony, gotujemy 5-10 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką lubczyku, zaprawiamy śmietaną i miksujemy na krem. Na koniec wrzucamy odłożone skwareczki. Porcje zupy dekorujemy plastrami boczku.
Wartość odżywcza jednej porcji 302 kcal Białko 12,7 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia