Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kratka drobiowa z paprykami"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 748
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6491
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 140
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1107
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 748
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6491
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 140
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1107
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna
Papryki oczyść z gniazd nasiennych, umyj, osusz. Pokrój na cienkie paseczki. Do rondla wlej wodę, włóż paseczki papryki. Gotuj na małym ogniu 3-5 minut (papryka powinna być miękka). Osącz na sicie, ew. dodatkowo osusz ręcznikiem kuchennym.
Piersi kurczaka dokładnie oczyść z błonek. Pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Na deseczce ułóż 4 lub 5 paseczków mięsa (w zależności od wielkości paseczków papryki). Poprzecznie ułóż na przemian kolorowe paski papryki, przeplataj je z mięsem, tworząc krateczkę.
Kratkę oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi ziołami i przyprawami). Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu. Ostrożnie włóż kratę, usmaż z obydwu stron na rumiano. Wyjmij, ułóż na papierowym ręczniku, osącz.
Kratkę drobiową podawaj z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami i pozostałą papryką. Ew. udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
<strong>Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie