Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na gorące dni. Do dania użyłam jajek od kur wesołych :), zielononóżek i surówki z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 135
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 112
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 135
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 112
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie oddzielam białko od żółtek jajek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę mikserem.
Na patelni rozgrzewam olej i z piany układam łyżką takie gniazdo (krater). Do ułożonego krateru z pianki wkładamy żółtko, solimy, posypujemy papryką i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia żółtka. Musimy wyczuć moment do zakończenia smażenia, tak żeby żółtko nie zrobiło się na twardo.
Łyżką cedzakową wykładamy usmażony jajeczny krater na talerz.
Na dole talerza nakładamy surówkę (Surówka z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron).
Ugotowane ziemniaki odlewamy i posypujemy zielonym koprem, delikatnie podrzucając, mieszamy ziemniaki z koprem tak żeby nam się nie porozwalały, powinny być w całości. Układamy ziemniaki na około krateru jajecznego.
Smacznego!!!