Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczano-serowe powstają z ugotowanych ziemniaków, dlatego do ich wykonania możesz użyć pozostałości po obiedzie. Przygotowanie jest banalne, a smak – znakomity! Wypływający ser z kotletów sprawia, że jedzenie to czysta przyjemność. W dodatku kotlety pasują do wielu dodatków, np. tylko do sosu czosnkowego lub śmietany kwaśnej.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Ugotowane wcześniej ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia albo ostudzone po gotowaniu na bieżąco) przeciśnij przez praskę. Możesz też rozdrobnić i ubić tak jak na purée. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i przyprawy. Całość wymieszaj ze sobą, aby masa stała się jednolita.
Ser zetrzyj na tarce. Nakładaj solidną łyżkę ziemniaków na dłoń, rozpłaszcz je, a na środku umieść ser. Dokładnie zlep brzegi i spłaszcz. Powtarzaj tak z każdym kotletem.
Przygotowane kotlety ziemniaczano-serowe obtocz w bułce tartej, a potem smaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony.