Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko szybkie i proste danie, ale zdrowe i smaczne. O zaletach kalarepy rozpisywać się nie będę, bo łatwo znaleźć je w internecie, za to skupmy się na walorach smakowych.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Kalarepę cienko obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( można dodać odrobinę soli ) i gotujemy, aż staną się lekko miękkie. Ja gotowałam 5 minut. Wykładamy plastry na szeroki talerz do odparowania i wystygnięcia.
Posypujemy ulubioną jarzynką lub wystarczy posolić i popieprzyć. Roztrzepujemy w półmisku jajko, wysypujemy na talerz bułkę tartą ( najlepiej swojej roboty, te sklepowe lubią się palić ) Rozgrzewamy dobrze na patelni olej i smażymy z dwóch stron, na rumiano obtoczone plastry kalarepy najpierw w jajku, następnie w bułce. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie to były młode ziemniaczki z wody, świeżo kiszony ogórek i pomidor.