Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna i zdrowa dynia stanowi świetną bazę do wykonania kotletów. Wystarczy dodać inne warzywa, trochę przypraw i usmażyć na tłuszczu. Kotlety najlepiej serwować od razu z patelni, gdy są jeszcze gorące. Możesz podać je z ulubionym sosem lub żurawiną ze słoika.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
Przekrój dynię na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, skrop oliwą i umieść na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Możesz też użyć surowej dyni i miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach lub zmielić w blenderze. Podobnie zrób z obranymi ziemniakami i cebulą (ziemniaki zetrzyj na większych, a cebulę na drobnych oczkach). Pozostaw warzywa w misce i po 20 minutach odlej nadmiar soku.
Do warzywnej mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęste. Odstaw je na 15 minut, a następnie przemieszaj i smaż kotlety na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i przykryj pokrywką, by utrzymać ciepło. Dyniowe kotlety smakują najlepiej, gdy je się je jeszcze gorące.