Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii i ziemniaków to smaczny i sycący obiad dla tych, którzy pilnują budżetu i lubią dobrze zjeść. Możesz podać je solo lub potraktować jako dodatek do burgerów lub dania głównego. Tak przygotowane kotlety mogą również stać się przekąską na piknik lub drugie śniadanie.
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 933
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 933
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Zalej wodą w garnku i posól. Gotuj do miękkości, czyli 20 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedź i odstaw aż delikatnie przestygną.
W tym czasie możesz przygotować pozostałe warzywa. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię umyj, obierz, a następnie również zetrzyj. Umieść warzywa w dość sporej misce.
Cebulę obierz, posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Odrobinę tłuszczu podsmaż na patelni. Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Przełóż do wcześniej przygotowanych warzyw.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz je zmielić też maszynką. Dodaj do marchewki, cukinii, czosnku i cebuli. Całość posól i popieprz, a także dodaj pietruszkę suszoną. Wymieszaj.
Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Zamieszaj, a następnie uformuj z masy małe kotleciki. Spłaszcz je. Na patelni z odrobiną tłuszczu smaż kotlety z jednej i z drugiej strony po 3-4 minuty. Podawaj z dipem czosnkowym albo jogurtowym.