Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety winne z udźca wołowego"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 110 minut
Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko je rozbić. Rozgrzać olej w głębszej patelni. Kłaść kotlety, smażyć je z obu stron. Kotlety zdjąć z patelni, sos zachować. Cebulę, czosnek i marchew obrać i drobniutko pokroić. Warzywa wsypać do wysmażonego sosu i podsmażyć, czasem zamieszać.
Do warzyw dołożyć mięso. Podlać winem. Dodać kilka gałązek tymianku, liście laurowe, doprawić pieprzem i solą. Mięso z warzywami dusić na małym ogniu. Wedle potrzeby podlewać wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z patelni. Trzymać w cieple.
Z sosu wyjąć gałązki tymianku i listki laurowe. Sos z warzywami zmiksować blenderem lub zagęścić zasmażką błyskawiczną. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Gotować 4-5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na talerzach ułożyć kotlety. Polać je sosem. Udekorować gałązkami tymianku. Podawać z brokułami i ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.Źródło: Życie na gorąco