Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś fanem gołąbków, ale warzywniak jest już zamknięty – nie martw się. Bez użycia kapusty przygotujesz kotlety ryżowe, które są inspirowane farszem z gołąbków. Kotlety wychodzą sycące miękkie i smaczne. Możesz je szybko usmażyć na patelni lub upiec w piecu. Świetnie smakują podane z sosem pomidorowym i ziemniakami z wody lub warzywami na parze. Do wykonania kotletów możesz użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego, a ryż możesz ugotować wcześniej albo wykorzystać ten z poprzedniego obiadu.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1100
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 256
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1100
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 256
Składniki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Odsącz go i wystudź. Obierz cebulkę, posiekaj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Do dużej miski przełóż mięso, przestudzony ryż, podsmażoną cebulkę, startą na tarce marchewkę, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj ręką. Mięsna masa powinna być zwarta i łatwo odchodzić od ręki.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kotleciki, spłaszczaj i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Odkładaj kotlety do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru oleju i zachować ciepło. Kotlety możesz także upiec w piekarniku (180°C i około 30-40 minut pieczenia) lub ugotować w bilionie.
Kotlety serwuj samodzielnie lub polej pomidorowym sosem.