Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mariańskie to wariant klasycznych kotletów mielonych. Na etapie przygotowania niewiele różnią się od tych z patelni. Nie smaży się ich jednak, lecz zapieka w piekarniku, dzięki czemu są bardzo soczyste, aromatyczne i nieco mniej kaloryczne niż te przyrządzone na oleju. A jeśli nie zależy ci na „odchudzeniu” tego dania, zapiecz je pod pierzynką z żółtego sera!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Zmiel łopatkę w maszynce do mięsa (przez sitko o średnich oczkach). Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kajzerkę namocz przez kilka minut w mleku i odciśnij z jego nadmiaru.
Połącz w misce mięso, cebulę, czosnek i kajzerkę. Dodaj koncentrat pomidorowy i bazylię. Wyrób ręcznie wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Natłuść naczynie żaroodporne. Podziel masę mięsną na 4-5 części i uformuj z nich okrągłe kotlety. Ułóż w pewnej odległości od siebie w naczyniu żaroodpornym.
W osobnym naczyniu połącz rozkłócone jajko ze śmietaną. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z masą jajeczną. Nałóż porcję masy na każdy z kotletów.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut. Upieczone kotlety mariańskie podawaj posypane świeżymi ziołami.