Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukochana kasza gryczana w nowej (dla mnie) odsłonie - byłem bez pomysłu jeszcze w trakcie jej próżenia, a miałem 30 minut, by przygotować obiad - udało się!!! Oceńcie sami.
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85400
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 180
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 583
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85400
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 180
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 583
Składniki
Na suchą patelnię wsypać kaszę - prażyć do momentu, aż poczujemy zapach. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę zasmażać. Podlać wodą (uwaga - pryska!), wsypać posiekaną nać selera, kostkę rosołową i dusić, często mieszając ok. 15 min. (aż kasza będzie miękka) - w razie potrzeby uzupełniać wodę.
Tak przygotowaną kaszę wsypać do miski i wystudzić (parapet za oknem przy takiej temperaturze - wystarczy 1 min.). Następnie dodać serek, jajko i mąkę oraz przyprawy (uważać ze solą, bo kostka rosołowa jest słona) i wymieszać na lekko klejące ciasto.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i nakładać łyżką ciasto, lekko spłaszczając, by nadać odpowiedni, w miarę płaski kształt. Smażyć ok. 3 min z każdej strony.
Podawać ze surówką z kiszonej kapusty lub papryką marynowaną.
To już tylko hipoteza, bo nie miałem czasu, by wypróbować, ale do tych kotletów nadawałby się sos z zielonego pieprzu lub grzybowy (oczywiście nie z paczki...)