Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na kotleciki ziemniaczane dedykujemy miłośnikom ziemniaków. Nasza receptura zakłada klasyczne kotlety ziemniaczane, ale możesz je również faszerować np. duszonymi pieczarkami z cebulką, białym serem lub mielonym mięsem. Podawaj potrawę z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub grzybowym. Kotleciki też świetnie smakują na drugi dzień, odsmażane na maśle.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 38
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1855
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 400
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1771
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 38
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1855
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 400
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1771
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy przestygną, obierz je. Obierz cebulkę, drobno posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle lub oleju na złoty kolor. Do miski zetrzyj obrane na tarce ziemniaki, dodaj podsmażoną cebulkę, wbij jajka, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj ponownie.
Z masy formuj kotlety, co jakiś czas zwilżając dłonie zimną wodą, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Aby panierka była grubsza, użyj roztrzepanego, surowego jajka i zanurzaj w nim kotlety, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
W głębokiej patelni mocno rozgrzej tłuszcz i obsmażaj w nim kotleciki z obydwu stron. Następnie wykładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru wilgoci. Kotleciki podawaj od razu. Mogą stanowić osobne danie lub element obiadu jako dodatek do wieprzowiny, drobiu lub ryby.