Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na zwyczajny obiad i na przyjęcie wielkanocne – bezjajeczne kotleciki z tofu. Takie proste, pyszne, wegańskie, a w opcji również bezglutenowe. I w dodatku smakiem bardzo przypominają moje ulubione kotleciki jajeczne.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 27
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1830
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 398
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1760
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 27
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1830
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 398
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1760
Składniki
Kaszę jaglaną przelej na sicie wrzątkiem, dzięki temu zabiegowi pozbędzie się goryczy. Następnie gotuj do miękkości w podwójnej ilości wody. Nie dodawaj soli na tym etapie!
Tofu osusz, zawiń w ręcznik papierowy i naciskaj, by pozbyć się wszelkiego nadmiaru wody. Następnie umieść je w dość dużej misce i rozdrobnij widelcem.
Kasza jaglana powinna być bardzo miękka, ale nie wodnista. Przenieś ją (jeszcze ciepłą) do miski z tofu. Dodaj pieprz i duuuużo posiekanego szczypiorku, szalotkę i wszelką zieleninę oraz sól kala namak. Ja użyłam dzikiego szczypiorku, który ma fajny szczypiorkowo-czosnkowy posmak i można znaleźć go na naturalnych stanowiskach, np. w lesie. Wymieszaj. Spróbuj masę i ewentualnie jeszcze dopraw. Czarna sól kala namak nada kotlecikom jajeczny posmak, dlatego nie można zastąpić jej zwykłą solą.
Z jeszcze ciepłej masy formuj kotleciki i otaczaj je w bułce tartej. Kulki pozostaw do ostygnięcia na desce do krojenia. W czasie studzenia kasza stwardnieje, pozwalając zachować kształt kotlecika.
Smaż na złoto z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Takie dania (smażone) zawsze powinno się jadać z dużą ilością warzyw, zwłaszcza surówek. U mnie była to wielka miska mieszanej sałaty z dodatkiem dzikich ziół, marchewka kiszona z pomarańczami i ziemniaczki. Wyszło z tego naprawdę pyszne danie. Takie kotleciki z tofu z powodzeniem można podać na każdy postny obiad, ale będą też świetnie pasować do śniadania wielkanocnego. A więc – smacznego!