Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 67
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 170
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 63
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 52
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 100
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 67
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 170
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 63
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 52
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 100
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku, osącz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż soczewicę. Smaż dalej jeszcze chwilę. Podlej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Pomarańczę obierz ze skórki, dokładnie usuń białą warstwę, z miąższu wytnij cienkie cząstki. Granat przekrój na pół, wybierz miąższ. Rodzynki dodaj do soczewicy 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw ją bulionem, cynamonem i goździkami, ew. jeszcze posól.
Kotleciki opłucz, osusz. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Gotową soczewicę wymieszaj z cząstkami pomarańczy i miąższem granatu. Serwuj jako dodatek do mięsa. Udekoruj miętą.Źródło: Naj