Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koszyczki z pastą paprykowo-oliwkową"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1004
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 42
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1004
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Składniki
Papryki umyj, osusz i posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 220 °C, aż zaczną czernieć. Wyjmij i odłóż do ostygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń nasiona, a miąższ drobno pokrój. Do miski z papryką dodaj połowę tymianku, sól, pieprz, oliwki i twaróg. Wlej ocet i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do mąki dodaj pokrojone masło, sól, jajko i dwa żółtka. Wlej szklankę wody i zagnieć gładkie ciasto. Następnie wsyp parmezan, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółeczka. Wyłóż nimi foremki na koszyczki, a dno poprzekłuwaj widelcem. Wsyp suchą fasolę.
Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut. Z upieczonych koszyczków wysyp fasolę i odstaw je do wystudzenia. Następnie napełnij je pastą i udekoruj tymiankiem. Koszyczki możesz podać z sosem słodko- -kwaśnym lub śmietanowo-czosnkowym.Źródło: Na żywo