Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopytka z maślakami"
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 137
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 52
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 48
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 77
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 45
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 38
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 137
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 52
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 48
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 77
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 45
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 38
Składniki
Porcje 5 Przygot. 60 min Cena 3,20 zł Kalorie 286 kcal
1Obrane, ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce.
2Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj i wyrób ciasto. Podsyp mąką, podziel na 3 części. Każdą uformuj w wałek i pokrój. Kopytka ułóż na ściereczce.
3W garnku zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju. Porcjami wrzucaj kluski. Zamieszaj. Gotuj 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż kluski w natłuszczonym naczyniu.
Maślaki obierz, krótko obgotuj i odcedź. Pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i chwilę duś razem. Przypraw solą oraz pieprzem czarnym oraz ziołowym (grzyby muszą być dosyć pikantne) i znów duś kilka minut. Usmażone maślaki wyłóż na kopytka. Możesz także do grzybów dodać odrobinę mąki wymieszanej ze śmietaną i zagotować potrawę, by zgęstniała.
Katarzyna Janeczko z ZamościaŹródło: Takie jest życie