Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopytka na maślance"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5330
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5330
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 104
Składniki
Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zimne zmiel w maszynce. Wyłóż na podsypaną mąką stolnicę.
Wsyp mąkę, sól, cukier. Wbij jajko, wlej maślankę. Wyrób gładkie ciasto. Podziel na porcje, uformuj cienkie wałeczki (turlając porcje ciasta na posypanej mąką stolnicy). Ostrym nożem pokrój ukośnie na 2-3 centymetrowe kawałki.
Zagotuj garnek (płaski) wody, posól. Wrzucaj porcjami kopytka. Zamieszaj drewnianą łyżką. Gotuj 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową.
Możesz podać je słodko polane zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem. Bardzo smaczne są polane skwarkami z cebulą lub podane z gulaszem albo duszonym mięsem.
<strong>Martyna Kuźma z Węgrowa</strong>
Porcje 4 Przygot. 45 min Cena 0,65 zł Kalorie 154 kcalŹródło: Takie jest życie