Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura morelowa z rumem"
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Składniki
Umyte morele sparz wrzątkiem, ostudź. Nożykiem delikatnie obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń pestki. Z cytryny wyciśnij sok. Odważ 1 kg moreli i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (morele koniecznie muszą być zakryte w całości). Odstaw na 30 minut a następnie owoce dokładnie osącz.
Do rondla wsyp cukier, zalej 2 szklankami wrzątku. Zamieszaj i gotuj, aż do otrzymania gęstego syropu. Włóż owoce i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut. Od czasu do czasu zestawiaj rondel z ognia i potrząsaj nim kolistym ruchem oraz zbieraj wytwarzającą się pianę.
Rondel zestaw z ognia, przykryj i odstaw do następnego dnia. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie (drugiego i trzeciego dnia). Ostatniego dnia do konfitury, po podgrzaniu jej, dodaj rum i delikatnie wymieszaj.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych i wysuszonych słoików i szczelnie je zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze i jednocześnie wieczko zostanie wyjałowione. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu a zachowają piękny, intensywny kolor.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Słoiczek: 1100 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie