Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Konfitura limonkowo-cytrynowa z dżinem"
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 824
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 87
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 824
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 87
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
Umyj cytryny i limonki pod ciepłą wodą, wyszoruj skórkę szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem. Osusz. Pokrój owoce na cienkie plasterki. Przełóż do garnka o grubym dnie, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj mniej więcej przez 30 minut, aż cytryny i limonki będą miękkie.
Wsyp do garnka z owocami cukier. Zmniejsz ogień. Mieszaj, by cukier dobrze się rozpuścił.
Gotuj ok. 10 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Przełóż konfiturę do wygotowanych i dobrze osuszonych słoików. Do każdego wlej po łyżce alkoholu, podpal. Gdy alkohol wyparuje, szybko zakręć słoiki. Ten zabieg sprawi, że słoik będzie zamknięty, a konfitura zyska na smaku.Źródło: Olivia