Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowe risotto"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 119
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4507
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 119
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4507
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, rozciąć i dokładnie oczyścić z pestek. Strąki pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Warzywa podsmażyć. Wsypać ryż i kurkumę, mieszając, smażyć jeszcze minutę.
Do ryżu wlać wino, wymieszać, poczekać, aż wyparuje. Szynkę pokroić w słupki, pomidory odsączyć, pociąć drobno. Produkty wraz z groszkiem wrzucić do ryżu. Następnie porcjami wlewać do ryżu gorący bulion. Dusić całość do miękkości.
Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion, wprost na patelnię zetrzeć żółty ser, przemieszać. Risotto posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełożyć na talerze.
ok. 85 minut
Superrada
Podstawowym em klasycznego risotto jest ryż z okrągłymi ziarnami, tzw. ryż arborio. Ryż długoziarnisty i paraboiled nie nadaje się, gdyż nie sklei się podczas duszenia.Źródło: Twoje Imperium