Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kołduny litewskie"
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 24
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 131
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 24
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 131
Składniki
Polędwicę oczyść i drobniutko posiekaj, baraninę zmiel. Cebulę obierz i posiekaj. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna (ugniatając, a nie mieszając).
na ciasto zagnieć dokładnie i rozwałkuj. Wykrój szklanką małe kółka. Pośrodku każdego kółka ułóż małą porcję farszu.
Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij cedzakiem i osącz.
Podawaj zanurzone w rosole lub z cebulką i boczkiem (pamiętaj, że każdy pierożek je się na raz, a nie kroi, jak zwykłe pierogi).Źródło: Tele Tydzień