Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokilki z kapustą i mielonym mięsem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 70
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 70
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i zeszklij. Dołóż mięso, wymieszaj i podsmaż. Dodaj rozmaryn, sól, pieprz, paprykę oraz ocet. Wlej 3 łyżki wody i podduś. Wymieszaj z groszkiem.
Ziemniaki obierz, gotuj w posolonej wodzie 15 min. Wyjmij je, a do wody włóż kapustę. Po 5 min odcedź na sitku. Ziemniaki utłucz z masłem, mlekiem i przyprawami. Wymieszaj z kapustą.
Kokilki wysmaruj olejem. Nałóż do nich po porcji mięsa i przykryj warstwą ziemniaków. Zapiekaj pod przykryciem 30 min w 160oC. Zdejmij folię i zapiecz do zrumienienia.
Dobre ziemniaki
Do zapiekanek wybieraj ziemniaki odmian mączystych, np. Bryza. Mają one rozsypujący się w trakcie gotowania miąższ.Źródło: Naj