Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 54
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 66
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 71
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1075
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 250
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 54
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 66
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 71
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1075
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 250
Składniki
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (można też wrzucić do miksera, czy maszynki). Przekładamy na sito i czekamy, aż ścieknie woda. Przekładamy ziemniaki do miski, a wodę delikatnie zlewamy i z dna wybieramy skrobię.
Ziemniaki mieszamy z jajkiem, skrobią, solą i mąką. Niestety nie da się określić ile mąki potrzeba, trzeba to robić na oko... Tak by masa nie była lejąca, ale też żeby nie wyszło nam ciasto.. musi być zwarte, żeby kluski się nie rozpadły podczas gotowania.
W garnku gotujemy wodę, dość sporo by kluski swobodnie pływały. Solimy i wrzucamy na wrzątek kluseczki. Gotujemy od wypłynięcia ok 15 minut ( w zależności jaka ilość klusek i ich wielkości)
Odcedzić i podawać gorące. Ja zawsze podaję z usmażonym wędzonym boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę. Smacznego:)