Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na nieco inne kopytka od tradycyjnych bo zrobione z dodatkiem kaszy kuskus.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 325
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 325
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Składniki
Kaszę wsypałam do miseczki. Zalałam 0,5szk. gorącej wody, leciutko osoliłam i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie kaszę odkryłam i zamieszałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wsypałam wystudzoną kaszę, 0,5 łyżeczki soli, mąkę tortową i ziemniaczaną. Wbiłam jajka i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformowałam w cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami.