Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z boczkiem w cebulce"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 156
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 116
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 898
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 370
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 156
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 116
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 898
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 370
Składniki
ok. 70 minut
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i obrać. Utłuc na gładkie piure lub zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną oraz połową mleka (dobrze jest przedtem lekko je podgrzać). Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Odłożyć 3 łyżki skwarek, do pozostałego boczku dodać 1 posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Odstawić, wystudzić. Cebulę z boczkiem osączyć z nadmiaru tłuszczu. Dodać ją do masy mączno-ziemniaczanej. Wbić jajko, dobrze wymieszać.
Formować kluski (okrągłe), gotować 5 minut. Odcedzić. Pozostałe cebule pokroić w krążki, zagotować z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka.
Pozostawić na ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć jarzynkę, a na niej kluski. Posypać natką.Źródło: Twoje Imperium