Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski szare przygotowane z gotowanych oraz tartych ziemniaków , takie jak pamiętam z domu rodzinnego. Kluski bardzo smaczne i myślę że proste w przygotowaniu. W jeden dzień mama obiad z mięsem i sosem ,a na drugi dzień kluchy ze skwarkami. Polecam
garnek, tarka, sitko lub gaża, praska, miska,
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Składniki
Ziemniaki obieramy , gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy starte na tarce o małych oczkach dobrze odciśnięte na sitku lub przez gazę ziemniaki. Odciśnięty płyn odkładamy na chwilę , aż na dnie powstanie skrobia. Wodę odlewamy do garnka gdzie będziemy gotowali kluski, skrobię natomiast dodajemy do ziemniaków , dodajemy również mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko i dokładnie mieszamy - wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Po wyrobieniu z masy formujemy okrągłe kluski delikatnie je spłaszczamy. ( Jeżeli chcecie mocno ciemne kluski to odstawcie je na kilkanaście minut by ściemniały ). Wkładać na gotującą, osoloną wodę i gotować po wypłynięciu na powierzchnie ok. 10 minut . Kluski nie mogą za mocno się gotować mają tylko pyrkać. Boczek oraz obraną cebulę pokroić w kostkę, boczek włożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażać do wytopienia skwarków, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i podsmażać do zeszklenia. Gdyby boczek był mocno chudy to dodać olej. Kluski po wyjęciu i odsączeniu wyłożyć na talerz i polać skwarkami razem z podsmażoną cebulą. Smacznego Rada; Takie kluski gdy zostaną mi po ugotowaniu, można pokroić i podsmażyć na patelni . Smakują wyśmienicie tak mocno przyrumienione.
Kluchy gotowe do podania.