Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić łatwy i szybki obiad z niczego? My wyczarowaliśmy dzisiaj kluski śląskie i podsmażyliśmy je na masełku z białą kiełbasą. W smaku bomba :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 69
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 69
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Przepis na kluski śląskie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę (żeby szybciej się ugotowały) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i równo rozprowadzamy na dnie garnka. Nożem dzielimy puere na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy za pomocą łyżki. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy też 1 jajko, przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Stolnicę posypujemy małą ilością mąki ziemniaczanej. Z ciasta lepimy kuleczki a w środku palcem formujemy dziurkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie - od momentu jak wypłyną, ok 1-2 min (w zależności od wielkości klusek) - jeśli nie jesteśmy pewni, czy są ugotowane, wyjmujemy jedną i próbujemy :)
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kiełbaski pokrojone na kawałki, przyprawiamy słodką i ostrą papryką. Podsmażamy kiełbaski na złoto, następnie dodajemy kluski śląskie. Smażymy jeszcze przez kilka minut.
Wykładamy kluski z kiełbaskami na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru masła.
Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Smacznego :)