Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały mi ziemniaki więc postanowiłam je wykorzystać i przygotowałam z nich kluski śląskie w kształcie kopytek. Jak to mówię nic się nie marnuje.
praska, miska, nóż, garnek, deska do krojenia, łyżka cedzakowa,
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 97
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6593
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 158
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1221
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5669
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 97
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6593
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 158
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1221
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5669
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski. Wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na 4 równe części , jedną część wyjąć a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, dodać jajko i soli do smaku, ponownie wymieszać. Z masy uformować wałek i pod skosem kroić niewielkie kluski czyli kopytka. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do gotującej wody porcjami wrzucać kluski i gotować od chili wypłynięcia na powierzchnię wody od 3 - 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Smacznego.
Przygotowanie klusek.
Kluski po ugotowaniu gotowe do spożycia.