Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarogowe kluseczki ze sporą dawką koperku i smakowitym posmakiem czosnku, świetne same i jako dodatek na przykład do obiadu.
Garnek, miska, łyżka cedzakowa.
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 138
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 53
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 48
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 79
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 45
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 40
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 138
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 53
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 48
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 79
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 45
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 40
Składniki
Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko i przesypać mąkę. Koperek posiekać (miałam świeży koperek, ale można dać mrożony lub suszony), czosnek rozdrobnić dowolnym sposobem (posiekałam nożem). Rozdrobniony koperek z czosnkiem dodać do składników wcześniej umieszczonych w misce. Wszystko posolić i doprawić granulowanym czosnkiem (jak się nie przepada można pominąć). Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Stolnicę, tacę lub blat (to na czym będziemy formować kluski) podsypać mąka. Do garnka wlać wodę i kilka chlustnięć oleju, posolić i nastawić wodę na gotowanie. Z zagniecionego ciasta odrywać porcje, rolować wałeczki i dzielić je, porcjować na kluski. Gdy woda w garnku się zagotuje zmniejszyć nieco temperaturę, wkładać partiami kluski, po kilka klusków, lekko je przemieszać. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wody, będą się unosić na wodzie to znaczy że już są gotowe i można je wyławiać najlepiej łyżką cedzakową.