Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kieszonki z kaszą pęczak"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 134
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 36
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 134
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 36
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Liście kapusty włóż do wrzątku i gotuj 5 minut. Wyjmij i przelej bardzo zimną wodą. Kaszę zalej niecałym litrem wody i gotuj ok. 30 minut od chwili, kiedy zacznie wrzeć. Osącz i odstaw.
Por (białą część) oczyść, drobno poszatkuj i podsmaż na oleju. Mięso wymieszaj z kaszą, przyprawami i porem. Podziel na 4 porcje i każdą ściśle zawiń w liść kapusty, ew. obwiąż bawełnianym sznurkiem. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój na duże cząstki. Podsmaż na łyżce oleju.
Warzywami wyłóż dno rondla, połóż na nie gołąbki i zalej litrem wywaru. Duś na małym ogniu około 70 minut, podlewając resztą wywaru (by sięgał do połowy gołąbków).
<strong>Sos na winie</strong>
Na 3 łyżkach masła zasmaż 1 łyżkę mąki. Dolej 1/2 szkl. wywaru warzywnego i energicznie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Powoli wlej kieliszek białego wytrawnego wina, mocno podgrzej.Źródło: Tina