Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kieszonki z borówkami po szwedzku"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 6620
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 56
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 6620
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 56
Składniki
Niezwykłe połączenie smaków:
<strong>Podstawowe </strong>
podwójne piersi z kurczaka, 12 dag serka pleśniowego typu camembert, 4 łyżeczki pasteryzowanych borówek.
<strong>Dodatki i przyprawy</strong>
jajka, 4 łyżki mąki tortowej, 6 łyżek bułki tartej, sól, biały pieprz, olej do smażenia.
Piersi oczyść, umyj, osusz i podziel. Każdą z nich tak natnij długim, ostrym nożem, żeby powstała kieszeń. Delikatnie oprósz je solą i pieprzem, również wewnątrz kieszeni.
Ser pleśniowy drobno pokrój lub pokrusz i wymieszaj go z borów- kami. Otrzymanym farszem napełnij kieszenie filetów. Otwory kieszeni zepnij drewnianymi namoczonymi w zimnej wodzie wykałaczkami.
Nafaszerowane piersi panieruj w następującej kolejności: najpierw w mące tortowej, potem w roztrzepanych jajkach i na końcu obtaczaj je w bułce tartej.
Dobrze rozgrzej patelnię z grubym dnem. Wlej olej, włóż panierowane piersi i na małym ogniu obsmaż je ze wszystkich stron na ciemnozłocisty kolor.
Usmażone kieszonki podawaj z zieloną sałatą i pomidorami rzymskimi.Źródło: Kobieta i życie