Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kartoflanka z koprem włoskim"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Rozgrzej w rondlu oliwę i masło. Wrzuć koper włoski, cebulę, czosnek i nasiona kopru. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się karmelizować (4-6 minut).
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do smażonych warzyw. Podlej najpierw odrobiną wody, potem dodaj bulion. Przypraw do smaku, przykryj i zagotuj. Następnie odkryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Dodaj 2/3 śmietany i ponownie zagotuj.
Zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli zupa wyszła za gęsta, dodaj trochę przegotowanej wody). Ponownie zagotuj, przypraw do smaku. Podawaj od razu, z resztą śmietany, posypaną zielonymi gałązkami, pozostałymi z kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.Źródło: Olivia