Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone ziemniaki starte z ziemniakami gotowanymi) o podłużnym kształcie. Gdy dodamy więcej ziemniaków gotowanych do masy startej kartacze wyjdą jaśniejsze.
garnek, miska, patelnia, tarka, gaza, praska,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Ziemniaki obrać , opłukać ugotować. Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi, dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Farsz; mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać. Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na rozpłaszczone ciasto nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt. Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu). Wyjmować łyżką cedzakową.