Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny podłużne kluski ziemniaczane ze złotą cebulką . Inaczej nazywane Cepeliny .
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 149
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 189
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 149
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 189
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski , doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.
600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków . Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) .
Miękkie ziemniaki odcedzamy , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków(wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto .
Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g . Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa .
Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu . (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swowolnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) .
Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta .