Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie dietetyczne, tanie, łatwe i propagujące karpie nie tylko na Boże Narodzenie. Alternatywa dla grillowanych ciężkich dań mięsnych.
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 92
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6582
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 154
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5582
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 92
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6582
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 154
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5582
Składniki
Sprawionego karpia płuczemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w średniej grubości piórka. Koper płuczemy i rwiemy na większe kawałki.
Tuszkę kładziemy na folii aluminiowej i nakładamy do środka cebulę, koper, masło i rozmaryn, doprawiając wszystko sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na wierzch układamy pozostałą cebulę, koper i obficie skrapiamy cytryną. Całość zawijamy szczelnie (podwójnie) folią aluminiową i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Tak przygotowanego karpia grillujemy około 10 do 15 minut na jednej stronie.
UWAGA: im dłużej karp będzie leżał w lodówce tym będzie smaczniejszy. Optymalny czas schładzania to 12 - 15 godzin. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.