Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karmelowe udka z ryżem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1014
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1154
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11721
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1014
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1154
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11721
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Cukier rozpuszczamy w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, układamy w rondlu na karmelu i posypujemy przyprawą. Polewamy sosem sojowym i dusimy 40 minut, często obracając, by udka równomiernie się upiekły i zbrązowiały.
Ryż płuczemy, osączamy, gotujemy w osolonej wodzie. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a pozostałe obrane warzywa w ukośne talarki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa. Mieszając, smażymy na dość silnym ogniu 15 minut. Dodajemy ziarna sezamu i słonecznika, smażymy jeszcze 2 minuty. Na koniec warzywa mieszamy z ryżem. Wykładamy na półmisek, na ryżu kładziemy udka. Podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 15,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 33 gŹródło: Rewia