Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karkówka z serem po bałkańsku"
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2310
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 48
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 729
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 4040
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 449
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2310
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 48
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 729
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 4040
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 449
Składniki
<strong>Podstawowe </strong>
plastry karkówki wieprzowej, 10 dag sera typu bałkańskiego, strąk czerwonej papryki.
<strong>Dodatki i przyprawy</strong>
listków szałwii , 3 gałązki tymianku, łyżka mąki tortowej, 250 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, 60 dag ziemniaków do pieczenia.
Plastry karkówki umyj, osusz i delikatnie rozbij po obu stronach przez folię spożywczą. Oprósz je solą i pieprzem. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Ser pokrój w pałeczki. Na każdym plastrze karkówki połóż po dwa listki szałwii oraz po kawałku papryki i sera.
Zwiń plastry w roladki i obwiąż je kilkakrotnie nicią spożywczą. Ułóż roladki w brytfannie wysmarowanej olejem, podlej niewielką ilością wody i wstaw do gorącego piekarnika.
Piecz w temperaturze 190oC około 45 minut, kilkakrotnie podlewając wypieczonym sosem.
W czasie, gdy karków ka będzie się piekła, przygotuj ziemniaki. Wyszoruj je szczoteczką pod bieżącą wodą, pokrój w półksiężyce, wyłóż na blachę, oprósz solą, skrop olejem, posyp listkami tymianku i wstaw do piekarnika. Piecz, aż będą miękkie i przyrumienione.
Wyjmij roladki z brytfanny. Sos pieczeniowy zlej do rondelka, dodaj mąkę i bulion, dopraw do smaku.Źródło: Kobieta i życie