Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka na jarzynce"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 301
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5009
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 301
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5009
Składniki
Karkówkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Jeśli plastry są duże, poprzekrawaj je na połówki. Oprósz z obu stron solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Przykryj folią i schowaj do lodówki.
Kapustę opłucz, osusz, drob no poszatkuj. Włoszczyznę oczyść, obierz i opłucz. Marchewki, pietruszkę i seler pokrój w kosteczkę. Por potnij w półplasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej 3 łyżki oleju.
3. Wrzuć warzywa i mieszając, smaż 5 min. Przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Podlej gorącym bulionem. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim na dużym ogniu karkówkę z obu stron (po 1 min).
Kotlety ułóż na kapuście. Brytfannę przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 50 min.
Zioła wzbogacą smak!
Gotowe danie obficie posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo majerankiem.Źródło: Tina