Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i oczywiście je jeść. I tak jest w tym przepisie. Jestem przekonany, że spodoba się Wam.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 44
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1010
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 44
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1010
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Składniki
Karkówkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry
Pokrojone plastry tłuczemy tłuczkiem aby były cienkie. Jak mamy już wszystkie potłuczone to solimy i pieprzymy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Zaczynamy robić marynatę i do miski wlewamy całą musztardę wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do musztardy. Jeśli posypaliśmy mięso solą i pieprzem to nie dodajemy tych ziół do marynaty. W moim przypadku wybrałem dosypanie ziół do marynaty. Dodajemy 1 łyżkę miodu i mieszamy całość.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę wcześniej wysmarowaną marynatą przygotowaną z musztardy.
I tak robimy ze wszystkimi kawałkami karkówki. Jeśli włożymy ostatni nasmarowany kawałek do naczynia a zostanie nam marynata to wlewamy ją do naczynia bo posłuży nam jako sos do dania.
Całość przykrytą wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało i nabrało smaku marynaty. Po 2 godzinach wstawiamy do piekarnika i pieczemy góra, dół 220 st C przez 1,5 - 2 godziny sprawdzając miękkość mięsa . Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i podajemy polewając powstałym musztardowym sosem. Możemy podać różne dodatki jak ziemniaki, kaszę lub makaron i do tego sałatka.
Ja zrobiłem to tak : kasza cykoria i melon. Smacznego