Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas chyba lubi grilla, ale odpowiednio zamarynowane i przyprawione mięsko jest jeszcze lepsze ! :) Ketchup, musztarda, miód i sos sojowy ? Bleee !!! Smaki się gryzą. Jednak jeśli przyrządzisz marynatę według mojego przepisu.... ma to sens i działa !
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2101
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 951
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20953
Polecam.
Odsłon: 470
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2101
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 951
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20953
Polecam.
Odsłon: 470
Składniki
Mieszamy i łączymy wszystkie składniki. Można całość lekko podgrzać aby lepiej związało.
Pod skórkę kurczaka wsuwam czosnek, im więcej tym lepiej, wtedy aromat przejdzie mięso. Układam w pojemniku i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin wcześniej nakłuwając mięso wykałaczką aby marynata wniknęła wewnątrz.
Dno pojemnika polewam marynatą i układam warstwę karkówki, później polewam marynatą górę i układam następną warstwę, polewam marynatą i tak w koło aż do wypełnienia pojemnika. Następnie patyczkiem do szaszłyków przebijam wielokrotnie cały stos w różnych miejscach aby marynata wniknęła do mięsa. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin.
Mięso jak i kurczaka staram się trzymać na 3 lub czwartym poziomie grilla co kilkanaście minut obracając. Ważne jest aby rozpalić porządnie tak aby temperatura rozchodziła się po całości paleniska.
Jedni karkówkę pieką kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony. Moja karkówka na ruszcie leżała przez godzinę, wierzcie mi lub nie, ale wyszła wybitna. Grubość plastrów też robi swoje, ja ciąłem na 2-3 cm i nie rozbijałem. Smaż po swojemu tak jak lubisz - krócej lub dłużej. Ale polecam marynatę:)