Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta i miękka karkówka z chrupiącą skórką.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 286
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 286
Składniki
Dzień przed pieczeniem myjemy mięso, wysuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłówamy karkówkę czosnkiem. Nakłócia robimy długim, cienkim nożem na głębokość około 3cm co 8cm i wkładamy ząbek czosnku w każdą dziurę. Po wykonanych nakłóciach mięso przyprawiamy solą i mięsem. Karkówkę wkładamy do rękawa i odstawiamy do lodówki na 24h.
Następnego dnia, gdy wyjmiemy karkówke z lodówki, mięso powinno poleżeć w pokojowej temperaturze około 1 godziny za nim włożymy je do piekarnika. Karkówke pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170°C przez 2,5h. Po upieczeniu mięsa wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie można zacząć rozkoszować się delikatnością mięsa i smakiem.