Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkonoski barszcz na zakwasie"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 126
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia. Obrane cebule pokrój na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Zagotuj.
Grzyby osącz, wrzuć do bulionu z ziemniakami i cebulą. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem, dopóki ziemniaki nie będą zupełnie miękkie.
Zakwas na barszcz wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy. Gotuj razem 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę. Zupę dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka, usmaż jajecznicę z solą. Rozłóż ją na talerze, zalej barszczem. Udekoruj listkami świeżej natki.
Jeśli w przepisie nie podano, jakiej śmietany użyć, trzymaj się zasady:
do zup kwaśnych (ogórkowa, żurek) – kwaśna śmietana (18 proc.);
do zup słodszych (jarzynowa, pieczarkowa, brokułowa) – śmietanka (30 proc.).Źródło: Świat kobiety